2019. július 1., hétfő

Klíma-para - és a kiút pénzügyi oldalról



Van egy film, amit kötelezővé tennék gimiben.

A címe Holnapolisz (Tomorrowland).


Az utóbbi hetekben a média és a közösségi média is hangos a klímaváltozástól, és a sötétebbnél sötétebb jövőképektől. Tény, hogyha nem teszünk semmit, akkor már a mi életünkben meglehetősen cudar évek elé nézünk.
Persze mindenhol leírják, mekkora összegeket emésztene fel a helyzet megoldása - a szemétkérdés, az óceánok megtisztítása, az energiafordulat, a megújulókra való átállás.
Engem kifejezetten lehangolt, sőt, megakasztott ez a sok negatív vízió, és a tudat, hogy mi, mint emberiség, biztos vagyok benne, hogy birtokoljuk a szükséges tudást ahhoz, hogy változtassunk.

Ami kimondottan gyomros volt, hogy egyik ügyfelem fiával (18-19 éves) ücsörögtünk, és beszélgettünk a jövőről, mire kijelentette, hogy "ő úgysem tehet semmit, ezért inkább élvezi, amíg lehet".


Lelassultam, sőt elakadtam a munkával (depresszió-szerű hangulat lett úrrá rajtam) - hiszen hogyan képviseljem az eddigiek szerint a "jövőtervezést", hogyha "nincs jövőnk"...?

Aztán  - miközben egy ismerősömből egy kávé mellett összefutva szintén ömlöttek a kilátástalanságot sugalló információk, hírek, amiket olvasott - eszembe jutott ez a film, és a legfontosabb üzenete. (Nem spoilerezek - nézzétek meg / nézzétek meg újra, lehetőleg együtt valakivel, aki még nem látta!)

Van jövőnk.

És bár a társadalmunk - a demokráciának hazudott társadalmunk - nagyobb befolyású tagjai elvesztették a realitásérzéküket, és csak a befolyásuk fenntartását tekintik célnak, nekünk ugyancsak felelősségünk emlékeztetni magunkat, hogy van, amit igenis meg tudunk tenni.

Hogy mi köze mindennek a pénzpiachoz, a pénzügyhöz - mit keres a téma egy pénzüggyel foglalkozó oldalon?

Egyszerű.


Kicsinek és tehetetlennek érezzük magunkat - mert a fogyasztói társadalomnak így vagyunk "hasznos" (vásárló, és engedelmes) tagjai.
Azt hisszük, hogy a "világ megmentésének lehetősége" a komoly pénzek felett rendelkezők kezében van - és várjuk, hogy "majd ők" tegyenek valamit.
S közben sopánkodunk, jobb esetben depresszióba süllyedünk, rosszabb esetben túltoljuk a carpediemista, "élvezem, amíg még lehet" szemléletet, ezzel öntve "olajat a tűzre".

Amit igyekszem innentől átadni az ügyfeleinknek, és amit Neked is megfontolásra javaslok, az "a %-ok varázslata".

Mert valójában Te is képes vagy tenni!
Mert valójában mindannyian tudjuk, mit kell tennünk.


1. Végy tollat, és papírt! Írd le a család bevételeit a papírra!

2. Menj fel a netre, és keress egy olyan aktivista-csoportot, egyesületet, alapítványt, stb., akik tesznek a klímaváltozás ellen - iskolai programokat, ismeretterjesztő-szemléletformáló táborokat szerveznek, szemétszedő akciókat, faültetést, stb. szerveznek - és a többi. Akik számodra hitelesek, és szimpatikusak! Írd ki az elérhetőségeiket a papírra!

3. Térj vissza a családi bevételekhez! Most takard le a kapott szám utolsó 2 számjegyét!
A kapott számot írd fel lejjebb egy sorba! Szorozd meg kettővel, és vond le a bevételekből!

4. Tedd fel magadnak a kérdést:

"Ha a bevételem 98%-át kapnám csak meg ettől a hónaptól, megérezném...?"

vagy:

"Megér-e nekem 2%-ot, hogy legyen jövőm?
(2030-2040 - ekkorra jósolják a buli végét - valószínűleg meg fogod élni...)


5. Lépj be a netbankodba, és a választott egyesület számára állíts be havi ismétlődő utalást, "adomány" közleménnyel!





Ezután írj egy emailt részükre, amelyben kéred, hogy tájékoztassanak a klímaváltozás elleni gyakorlati program lehetőségéről, mert szeretnéd, hogy az adományaid ezt a célt szolgálnák!






6. Kérd meg 3 barátodat, hogy tegyék ezt ők is!


Hogy miért tedd meg ezt?

Mert képes vagy rá.
Mert szeretnéd, ha a világunk nem változna sivataggá.
Mert szeretnél 5-10 év múlva is élni, és jól érezni magad.

...
Kattints, és nézd nagyban!
(Íme egy átlagos - és valós - család bevétel-kiadásmérlege.)





Mert, ha csak 100 ember megmozdul, azért, mert Te megmozdultál, és szóltál 3 barátodnak (és ők is...), a fenti átlagos példával számolva, az 582 000 Ft/hó, amit a klímaváltozás elleni harc kapott.

Azok az emberek, akik ebből vesznek facsemetét, szerveznek szemétgyűjtést, mozgatnak meg még több embert, hogy ők is cselekedjenek.

Neked "csak" 2%-od volt erre fordítható. Ami nem tűnt túl soknak, igaz? Pláne nem tűnt elégnek...







Gondolnád, hogy ha szólsz a barátaidnak, és ők is tovább adják 3 barátjuknak, majd ők is (4 átadás) - már meg is lesz a 100 ember...?

És arra gondolnál, hogyha a 4. szinten lévő emberek csupán még egyszer továbbadják a kezdeményezést - akkor 100 fő helyett már 300+ lesz a megmozdulók száma?

Vagyis a Te 2%-odból havi 1.766.370 Ft-nyi adomány lesz a klímaváltozás megállítására (607%-a a havi jövedelmednek)...






Képesek vagyunk változtatni.
Csak el kell döntsük végre, melyik farkast tápláljuk...!


(Természetesen, hogyha a saját két kezeddel szeretnél fákat ültetni, stb., akkor ezt a 2%-odat gyűjtheted egy befőttes üvegben, és félévente már egy értelmezhető kereted lesz, amiből beruházhatsz facsemetékre, eszközökre, stb.
De ne feledd - a hópelyhek külön-külön "csak" hópelyhek. Összeállva viszont sokkal nagyobb, megállíthatatlan lavinát képesek alkotni...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése