2019. szeptember 20., péntek

"Jó ötlet volt a Babaváró..." - 3 fontos gondolat


"2019. júliusától új időszámítás kezdődött."

Mondanám, ha marketingszöveg-író volnék.
A csapból is a "Babaváró" néven emlegetett állami csodaszer folyik; mint a cukrot, úgy viszik - legalábbis a banki kapcsolattartók általános véleménye szerint.

Mivel számos összeszedett cikket találni a témában (és a vonatkozó jogszabály is elérhető a neten), én inkább a mögöttes kérdéseket szeretném gondolatébresztő jelleggel körüljárni.

Abba, hogy az állami törekvés oldaláról (népességfogyás "megállítása", az öregedő társadalom miatt felboruló demográfiai-gazdasági egyensúly helyrebillentése)) nézve miért látványosan képmutató az újabb gyerekgyártó program, nem megyek ismét bele, írtam/idéztem már korábban erről.

Azonban egyre több átgondolatlanul rástartoló fiatal párról hallok - ezért inkább az egyéni, emberi oldalról gondolkodom.


1. "A pénzügy száraz téma -  1+1=2..."

Ez az egyik szakmánkkal kapcsolatos sztereotípia, ami megjelenik a Babaváró témaköréről gondolkodók soraiban is.

"Kamatmentessé válik már egy gyermektől, 
ha többet vállalsz, el is engednek belőle - a hülyének is megéri..."

Ha csak eddig látunk, és nem is nézünk szélesebb összefüggések után, igaz. 
Ha azonban megjegyezzük, hogy


  • a párkapcsolatok jelentős része 5-6 évet él meg ma Magyarországon (nagy átlag),
  • a fiatalabb korosztályok (kb. 16-30 éves korig) egyre szélesebb körben tapasztalt problémája, hogy nem képesek az elköteleződésre, a "kitartásra" egy kapcsolatban,
  • hogy egy gyermek felnevelése alsó hangon 20 éves közös projekt (kéne, hogy legyen),
  • hogy a gyermekek egyre nagyobb hányada nő fel csonka családban (2011-ben minden 5. gyermek volt, és azóta ez az arány romlott),
akkor a "jó ötlet-e felvennünk a Babavárót?" kérdésére már nem is olyan egyértelmű a válasz, mint az 1+1=2.

Felelős döntést csak az után hozhatunk a Babaváró-kérdésben, ha legalább a kapcsolatunkról elmondható, hogy "kipróbált csapat vagyunk".


2. Eddigi tapasztalatok

Ahogy arról sokan írnak, hiába felelünk meg a jogszabályi elvárásoknak, a jogosultság ("visszafizető-képesség") vizsgálata az egyes bankok felelőssége. Mivel nincs a folyósítandó összeg mögött ingatlanfedezet, a banki bírálat jelentősen szigorúbb, mint a lakáshiteleknél.

Több ügyfelemmel rágtuk végig, hogyan használjuk, használjuk-e ezt a lehetőséget. Helyzeti előny nálunk, hogy többségük már évek óta ügyfelem, sőt többen már barátaim inkább - így a kapcsolatukról is nyíltan tudunk beszélni. Ezt a faktort náluk többnyire kipipáltuk. (Tartós kapcsolatban élnek évek óta.)

Volt, akinek "A" bank elutasította a kérelmét, feltételezhetően, mert a munkáltatója kisebb, magyar cég.

Másik párnál 25 nappal a várt időpont előtt született meg a lányuk, és így nem tudtuk időben benyújtani a kérelmüket.

Vagyis "rövid határidős célokat" alapozni rá nem feltétlenül javasolt.




3. "Mi a különbség az átlagos Ügyfél és a Bank között...?"

Megvan ez a vicc...?
A válasz*...?

A bankok (általában a pénzintézetek, vagyis a biztosítók és pénztárak is) "végtelen adatsorokból" tudnak statisztikákat készíteni és elemezni.
Ezt a hétköznapok embere nem tudja megtenni - nem fér hozzá az adatokhoz, nem tudja, hol keresse, nem matematikus/statisztikus.

Márpedig az ember egy elég jól modellezhető, statisztikai léptékben jól kiszámíthatóan működő "izé".

Vagyis a bankok azért mondanak igent egy kormányzati kezdeményezésre (a Babaváróra épp úgy, mint bármilyen üzleti lehetőségre), mert "utánaszámoltak", és pontosan tudják, hogy nagy átlagban nekik meg fogja érni.
Méghozzá nem egyszerűen azért, mert a Babaváró csak Neked ingyenes (ha lesz gyereked 5 éven belül), a társadalom fizeti helyetted a kamatokat, vagyis a bank tervezett alapnyeresége mindenképpen megvan rajta.

Azért, mert a fenti társadalmi statisztikák ismeretében abban is biztosak, hogy bőven lesznek, akiknek a kapcsolata elvérzik majd a futamidő alatt, és ha nem teljesítik a feltételeket (pl. 14.§, 16.§), akkor extrakamattal fogják törleszteni a hitelt. 



Tehát összességében a Babaváró lehet egy jó eszköz, olcsó eszköz.

Ám csak akkor járunk jól a vállalásával, hogyha a kapcsolatunkban - önmagunkban és egymásban biztosak vagyunk.

Ezt pedig - ha eddig nem tettük - az igénylés előtt érdemes, minőségi (közös) időt szentelve neki tisztáznunk magunkkal és egymással.









És még akkor is indokolt a felvétele - illetve a törlesztése elindulása mellett - rendszeres megtakarítást kezdeni arra az esetre, ha nem várt változás állna be a kapcsolatunkban.




* "A bank tud számolni..."







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése