2019. szeptember 27., péntek

"Megőrizzük, megvédjük..." - 2. rész - avagy 1 példa, hogy olvass a sorok között


A minap megjelent egy cikk a Pénztárszövetség szakmai konferenciája, illetve az ott elhangzott kormányzati törekvés nyomán az azenpenzem.hu-n.

Jól összeszedett írás, csak meglátásom szerint túlzottan törekszik "polkorrektnek" lenni.

Ezért idézetekben kiemelem a cikk magját, hogy félre ne értsük.



"...Mindenféle megtakarítást*, így a nyugdíjcélú és az egészségcélú pénzeket is úgynevezett jóléti alapokba terelne a Magyar Nemzeti Bank, hogy hatékonyabbá tegye** az idős korra történő megtakarítást és az egészségpénzek felhasználását is. Az elképzelések szerint minden munkavállalót automatikusan beléptetnének a rendszerbe, ahova a fizetésük bizonyos százalékát utalnák."
(*a jelenleg önkéntes pénztárba befolyó pénzeket, a pénztárak beolvasztásával)
(** Utálom a politikát - nincs gyomrom hozzá. De nem felejthetjük el, hogy arra figyeljünk, amit tesznek, ne arra, amit mondanak.)

"...Vagyis kellene a megtakarítás a nyugdíjas évekre, méghozzá mindenkinek. Csakhogy a jelenlegi önkéntes megtakarítási rendszerek (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, NYESZ) együttesen is mindössze a munkavállalók mintegy 29 százalékát érik el – hangsúlyozta Nagy Koppány. Emiatt a nagy többségnek nem lesz megtakarítása."


Vagyis valóban önmagunktól keveset teszünk félre. A lehetősége mindenkinek megvan, de nem él vele, vagy nem megfelelő arányban teszünk félre a jövedelmeinkhez képest.

"...A jóléti alapokba azonban mindenkit automatikusan beléptetnének, viszont nem lenne kötelező. Aki nem akar benne lenni, az kiléphet."
"...Vannak nemzetközi példák... a brit példát kellene követni, ahol a meglévő önkéntes, de piaci alapon működő nyugdíj-megtakarítások mellé hozták be a mostani hazai elképzeléshez hasonló NEST-et. (Ehhez csatlakoznak automatikusan az új belépők.) A bevezetés 10 millió új megtakarítót hozott az Egyesült Királyságban, és 80 százalékuk maradt a NEST tagja."


Rémlik mi volt a Magánnyugdíjpénztárakkal...? 

Telenyomták a médiát hazugságokkal (pl. "eltőzsdézik" a tagok vagyonát - 4. oszlop, 10 éves átlagos nettó hozamráta), beijesztettek minden pénztártagot, hogy ha nem lép vissza az állami rendszerbe, onnan nem kap majd semmit (utóbb persze ezen finomítottak - és mellesleg akinek van még 15-20+ éve a korhatárig, az amúgy sem kap majd "semmit"), és azt mondták "választani lehet" hogy maradsz mnyp-tag, vagy visszalépsz.

Nem hivatalosan - számos ügyféltől hallottam -, aki állami cégnél, vagy hivatalban dolgozott, az állása elvesztésével fenyegették, ha nem lép vissza.
Emellett pedig a visszaléptetés automatikus volt - aki maradni akart, annak kellett nyilatkoznia.
Pontosan ezért. Mert tudták, hogy a nagy tömeg "lusta lesz" mozdulni, nyilatkozni, utánajárni.


"...Bár jól mutat, hogy 1 millió 122 ezer önkéntes nyugdíjpénztári és 1 millió 37 ezer önkéntes egészségpénztári tag van, csakhogy a tagok fele – mindkét pénztártípusban – egyáltalán nem fizet tagdíjat."

"...Csakhogy a puszta számok mögött okok is állnak. Az elmúlt időszakban gyakorlatilag minden évben drasztikusan átalakította a kormány a cafeteria rendszerét. A végső csapást pedig tavaly mérte a szektorra, emiatt 2019-től a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás ugyanúgy adózik, mint a munkabér. Miközben korábban a legkedvezőbben adózott. (Mint megírtuk, a cél a pénzek SZÉP-kártyára terelése, és ezen keresztül a belföldi turizmusban érdekelt vállalkozások zsebének megtömése volt.)



"...A szakértő szerint a rendszer bevezetéséhez szükséges a munkáltatói hozzájárulás, ami nélkül csekély a siker esélye. Alacsony tagdíjra van szükség különben magas lesz a kilépők aránya. Többféle célhoz kell hozzá férni, ami segít bevonzani a megtakarítókat. Ez viszont a nyugdíjat csökkenti. És fontos lenne a bizalom, aminek nem tettek jót a múltbeli rossz tapasztalatok. De a legfontosabb, hogy milyen struktúrában működik majd. Kik lesznek a befektetési döntéshozók, és milyen hozamokat tudnak majd felmutatni."


Egy kedves munkatársamat tudnám idézni:

"Szigorú kontroll, hozzáértés, társadalmi hasznosság, biztonság, értékállóság...
Avagy “megőrizzük, megvédjük”, 2. rész..."
(Mindezt ahelyett, hogy a középiskolákban megtanítanánk a fiataloknak, hogy mit jelent és hogy kell jól csinálni az öngondoskodást. Ahelyett, hogy a szülőket megtanítanánk, hogyan tanítsák meg a gyermekeiket öngondoskodni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése