2018. január 8., hétfő

Unalmas, mi...!? Pedig Téged is érint...

Megjegyzés: Az alábbi cikk a szerző* szakmai tapasztalatán, a képzései és munkája során birtokába jutó gazdasági információk szubjektív értékelésén alapszik. Nem jósgömbből való "tutitippek", "csupán" 9 év, évi több száz órányi szakmai képzés és munkatapasztalat során leszűrt következtetések. Céljuk a gondolatébresztés, és a további információgyűjtésre, szakmai segítség igénybevételére való ösztönzés.

____________________________________________________________________________________________




2018, új év.
Az év vége-év eleje hagyományosan a tervezésé, az óév értékeléséé és az új évben megvalósítandó célok megfogalmazásáé. Legalábbis azoknál, akik tudatosabban szervezik az életüket, hogy messzebbre jussanak, mint az átlag.

Te hogy állsz ezzel?

Tavaly tavasz óta téma szakmai körökben, hogy kisebb korrekcióra lehet számítani a részvénypiacokon, hogy a kötvényekkel nem lehet pozitív hozameredményeket elérni...

"Se füle, se farka...?" "Mit zagyvál ez itt össze vissza?"

Azoknak, akik nem csak sodródni szeretnének az árral, aztán prüszkölni, mikor nehézzé válik a felszínen maradni, érdemes volna mielőbb kinyitni a csipájukat, és elkezdeni aktívan foglalkozni a céljaikkal. Tenni értük.

"Ez itt" azért "zagyvál", hogy kizökkentsen a hétköznapi tespedésből - a hétvégi, mozi-randi-buli-punnyadás-megintmeló álmából, ugyanis most van az a lehetőség, ami után a többség ácsingózik (szóban, mert figyelni persze nem figyelnek rá)!

Milyen lehetőség?

Gazdasági. Anyagi lehetőség. Ha tudatosan cselekszel a következő fél-másfél évben, sokszázezres számlát nem kell majd kifizetned a következő 5-10 év során!

Ne várd, hogy majd egy cikkben megváltják a világod - én csak felsorolom, amikre érdemes volna figyelned, aztán hogy mihez kezdesz vele (utánajársz-e, elmész-e hozzáértővel együtt gondolkodni, közösen tervezni, teszel-e lépéseket)...
Na az már a Te felelősséged.

1. "Alacsonyabb az infláció a vártnál."

Ami késik, nem múlik - azaz később, de gyorsabb ütemben fog emelkedni. Vagyis (az építőipar kivételével) amit ma megvehetsz 100 Ft-ért, holnap után már drágább lesz, és valószínűleg drágább is marad. Ez persze csak az egyszerű embernek mondja azt, hogy "vásárolj gyorsan". Valójában épp ezért tartalékolnod kellene - mert olyan dolgok is tartósan drágábbakká válnak, amiket folyamatosan vásárolsz (energia, kaja, stb.).

2. "2018-ban újabb jegybanki kamatemelés várható"

Lefordítva: drágulni fognak a hitelek. Nincs hiteled? És azt hiszed, ez egyértelműen jó...? Előfordulhat, hogy leragadtál az ősök konzervatív (de nem racionális) szemléleténél...?
Van hiteled - akár még forintosított devizahitel - amivel azóta sem foglalkoztál, hogy felvetted? Akkor nagyon gyorsan dobj be két presszót, és ess neki, ha jót akarsz magadnak! 10 éve nem volt olyan kamatkörnyezet, mint most (0,9% alapkamat, 3-4% lakáshitelkamatok) - és a következő 10 évben sem lesz...


3. "Részvénypiaci korrekció lesz rövidtávon"

Van megtakarításod? Akkor azért foglalkozz vele!
Nincs megtakarításod? Akkor beszélj hozzáértővel, hogy hogyan tudsz változtatni ezen!
Nem unod még, hogy csak te dolgozol a pénzért, de pénz nem dolgozik érted...?!

4. "Marad, vagy megy a Fidesz a 2018-as választásokon?"

Nem politizálsz, mi...?! Gondoltam.
A peched az, hogy a politika is hat a gazdaságra (vagyis a TE mindennapjaidra), és akkor is hatsz a politikára, ha "kivonod magad" belőle. (A felelősséget nem tudod levetni úgysem...)
Mi mindenre hat majd a választás (nem a Fidesz - ezekből a szempontokból mindegy, hogy megy, vagy marad a rezsim)?
Építőipar (ingatlanpiac, Airbnb), nyugdíjrendszer - csak hogy két olyan területet emeljek ki, ami számodra nagy lehetőséget, vagy nagy bukást hordozhat, akár rövidtávon is...


5. "Változtak a lakástakarék-pénztárak kondíciói"

Van már? Akkor azt érdemes mérlegelned, hogyan tudsz mégis profitálni a változásból.
Nincs még? Akkor azon gondolkodnék, hogyan lehetne, és melyiknél legyen.
Miért?
Mert a következő évtizedben az állami támogatás lesz a legkevesebb, sokkal többet nyerhetsz majd a piaci trendek "megelőzésével"!
Nem érted? Tudom!
Nem lövöm le a poént, hogy járj utána! Mozdulj meg végre, és most milliókat kereshetsz!

Számtalan gazdasági hírt sorolhatnék még - de azt hiszem, felesleges.
Mert vagy megérted ennyiből, hogy dolgod van, lehetőséged van nagyot lépni előre - vagy nem.


"Aki hallja, adja át!"
Én szóltam.






* A szerző 9 éve dolgozik független összpénzpiaci elemzőként-tanácsadóként. Hivatásának választotta, hogy segít felismerni és megtalálni a lehetőséget az ügyfeleinek. Tevékenységét egy magyar tulajdonú, független vállalat kötelékében végzi 2008 óta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése