2017. november 21., kedd

Hitvallás



Ez egy csodás nap.
Szokatlan kezdőmondat egy gazdasági témájú bejegyzésnek?
Meglehet - bár ez inkább "érintőlegesen gazdasági témájú" bejegyzés, inkább csak megerősítés önmagam és mindazok számára, akik elfogadtak vezetőjüknek, mindazoknak, akik keresik a lehetőséget az életükben, vagy a reményt, a lelkierőt a folytatáshoz.
Néha fontos szóvá tennünk az evidenciákat is, hát még azokat a fontos tételeket, amik nem maguktól értetődőek, amikbe energiát kell tennünk (hinni bennük) a fenntartásukhoz. Általában a pozitív dolgok ilyenek (kapcsolatok, vállalkozások, missziók, stb.).



Vannak, akik "a lehetetlenben hisznek". "Ezt nem lehet megcsinálni", vagy "én erre képtelen vagyok" - mondják, és más effélékkel erősítik meg a saját hitüket. A nagy összeesküvés-elméletek hívői, akik szerint a világ pusztulásra ítélt, változtatni nem lehet, a sorsunk a káosz,  a szolgaság és a nyomor.


Személy szerint én a lehetőségben hiszek.
A lehetőségben, hogy a jobbat válasszuk.
Harag helyett megbékélést, elutasítás helyett elfogadást, fegyverek helyett virágot, pusztítás helyett alkotást, elvétel helyett az "adást".
"Gyűl-ölet" helyett a "szer-etet"-et. Ölés helyett az ölelést.
A lehetőségben, hogy a negatív energiák helyett a pozitívakat válasszuk.

Személy szerint a fejlődésben hiszek - önmagunk képességében, hogy nap-nap után jobbá váljunk, mint addig. A lehetőségben, hogy tanuljunk, tanítsuk egymást.
A "kritikus tömegben" hiszek - abban, hogyha elegen választjuk a nehezebb utat (figyelmesnek, önzetlennek, békésnek, szeretettelinek lenni), akkor igenis képesek vagyunk a pozitív változásra.



Személy szerint én Tolnai Lajos gondolatában hiszek:

"Ember - az a jó Isten kezedbe adta sorsodat.
Fonj belőle szárnyat, hogy repülj: szabad;
Verj belőle láncot, hogy életeden át rab légy: szabad;
Csinálj belőle poklot mennyország helyett, óh szabad;
Sőt, ha szeretnél belőle koldusbotot csinálni,
Mert a koldusbot minden botok közt a legszebb és legalkalmasabb:
Azt is megteheted -
Mert szabad." 
(Tolnai Lajos, 1882)



Popper Péter szavainak hiszek:

„Van egy régi legenda, amely szerint egy fehér és egy fekete angyal kerülgeti a Földet, és figyelik, hallják, hogy az emberek mit mondanak, gondolnak. Ha valaki jól állítja be magát, jót vár, jót remél, akkor a fehér angyal azt mondja, hogy „úgy legyen”. És a fekete angyal köteles erre rámondani, hogy ámen. Ha viszont valaki rosszul állítja be magát, szomorú, keserű, akkor a fekete angyal mondja azt, hogy „úgy legyen”. És a fehér angyal köteles rámondani azt, hogy ámen. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a hívő, az optimista, a jóra készülő emberek dolgai általában jobban sikerülnek, mint a keserű, pesszimista és rosszat váró emberekéi. Ez nagyon szép legenda, amely megmaradt bennem. Vigyázni kell, hogy mikor száll el fölöttünk a két angyal. Csakugyan hiszek abban, hogy az egyik legfontosabb dolog a bizalom.”


Az én mantrám a "képes vagy".
Az én szavam a "lehetőség".

Mi erről beszélünk az embereknek, erre tanítjuk az ügyfeleket, önmagunkat és a munkatársainkat is.
És a munkánk, az életünk a bizonyítéka annak, hogy "működik".








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése