2019. december 3., kedd

Családtámogatások - avagy "csak a kezemet figyeljék, mert csalok...!"



Épp az előbb olvastam egy cikket arról, mennyire "használhatatlan" mutató a KSH-inflációs adat (mert nem a valódi átlagos családot reprezentálja, hanem egy művileg kreált, "átlagosnak" nevezett család fogyasztói kosarát). Fel sem teszem a kérdést, hogyha a szerzők képesek voltak egy, az átlagos család fogyasztását jobban leképező "mutatót" összerakni, vajon az illetékeseknek miért nem sikerült...?

Itt pedig jön egy a családtámogatások rendszerét "revideáló" friss cikk, amely "felismeri", hogy pusztán a "több pénz" kevés motiváció lesz a magasabb gyermekvállalási kedvhez.

Épp időben.

Gondolatok 2015-ből a témában: itt.

Vajon, ha a kormány szándéka valóban a születésszám emelése volna - annak a kormánynak, amely 3 nap alatt meg tudott szüntetni egy 21 éves jogszabályi környezetet, és az azon alapuló támogatási rendszert -, ne volna képes 3 ciklus (3x4 = 12 év) alatt érdemi, strukturális (vagyis alapjaiban megvalósuló) változtatásokra, melyekkel segítik a gyermekvállalás terheinek oroszlánrészét magukra vállaló anyákat...?
(munka törvénykönyve; adózás rendjére vonatkozó jogszabályok hatékony változtatása; munkavállalással-alkalmazással kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentése; közigazgatásban való pozitív diszkrimináció, stb.)


(Tanulom, hogy ne arra figyeljek, amit az emberek mondanak, hanem arra, amit tesznek...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése