2019. február 18., hétfő

Csalá(r)d-támogatás - avagy nemzeti porhintés II.


Az előző bejegyzés nyomán tovább haladva következzen az alapblog.hu-n megjelent írás, amely jól rámutat, mennyire átlátszó a politikai kommunikáció, hogyha az ember nem rest gondolkodni kicsit, és összeilleszteni az ismeretmorzsákat.
A szerző a saját véleményét fogalmazza meg, itt-ott kicsit talán sarkosan, ám a lényeget jól összefoglalva.
(A képek illusztrációk, az eredeti bejegyzésnek nem részei.)

(A magam nevében elnézést kérek mindenkitől, amiért nem tudok politikamentesen állást foglalni / nyilatkozni erről a témáról.)

Háromgyerekes apukaként folyamatosan csodálkozom, hogy a kormány úgynevezett családtámogató intézkedései mekkora ívben kerülnek el.
2015-ben, lakásvásárlási projekt közepette például azért dörzsöltem a tenyerem, hogy mekkora CSOK-király vagyok.
Leszek.
Vagy valami.

Lettem, a fenét!
2015-ben az újlakás kínálat nem volt megfelelő, így a kevés, szóba jöhetőnek is egyből megugrott az ára. Mikorra meg már lett volna kínálat, sokkal többet buktam 10 millió forintnál az áremelkedéssel és az új-használt árkülönbséggel. Úgyhogy nagyon jól tettem, hogy inkább gyorsan vettünk egy használt lakást, CSOK nélkül. Ugyanis az egész legnagyobb rákfenéje, hogy új építésű lakásokra lehet (rendesen) igénybe venni. Milyen család az, akinek a harmadik gyerekhez anyagi ösztönzésre van szüksége (elvileg az a CSOK célja), mégis, még a támogatás ellenére is milliókkal többet fizet egy ugyanolyan lakásért, csak mert az újépítésű?
Biztos nem az a pénzügyileg tervezgető típus, amilyenből egy alapkezelőben sok található. És milyen családtámogató program az, amit a nem egyetlen (tehát nem lakhatási célú) lakásra is fel lehet venni? Legyen inkább építőipar pörgető program a neve!

Na, ha a CSOK-ról lemaradtam, akkor majd most! Két és fél millió autóra, plusz 10 millió elhegedülni! Ah, de ez utóbbit hamar elbuktam már megint. Egyrészt ehhez bizony 40 év alattinak kell lenni, másrészt, itt – a dolgok jelenlegi állása szerint és szemben a CSOK-kal – nem számítanak a már megszületett gyerekek. Tavalyi gyerek nem jó, idei jó.
Egy csomó borral is így van ez. Azért, ha a 40. életévem, vagy a gyerekszülés határán lennék, erősen izgulnék a törvényhozó gépezet gyorsasága miatt… Itt szeretném jelezni, hogy ha a tisztességesen a pénz hatására gyereket vállalóknak (az ösztönzésre szorulóknak) szeretnénk belőle juttatni, akkor a törvény kihirdetése után 9 hónappal születő gyerekekre legyen csak érvényes. Plusz még néhány hét. Biztos, ami biztos!

Mindenesetre akkor hegedű szomorúan félretéve. Na, de nézzük azt az autót! Illetve új autót! ÚJ AUTÓ?! Családösztönzés?! Új autóval támogatjuk a rászoruló családot? 

Hahó, nem dicsekedni szeretnének vele, hanem közlekedni...


Az összes gyerekem nagyszerűen elzötykölődik egy 3 éves autóban is, feleannyiért. Ez a program már megint nem nekem szól, aki egy-két milliót* sem hajlandó egy használati tárgyért pluszban azért fizetni, hogy boldog(talan) első tulajdonos legyen. Hol van ebben a családtámogatás? Hívjuk inkább háromgyerekes, újautó-vevő támogatásnak!

Hasonló dolog volt a roncsautó program a világ fejlettebbik felén. Extra pénzt kapok az államtól a régi autómért (nálunk a három gyerekemért), ha újat veszek helyette. Két sajátossága, hogy
 
1. sehol nem családtámogatásnak hívják, hanem gazdaságélénkítésnek, autóipar támogatásnak vagy környezetvédelmi ösztönzőnek,

2. a 2009-es válságban volt ennek nagy divatja, amikor pörgetni kellett a gazdaságot, nem 2019-ben, amikor a ciklus tetején száguldunk.


Igaz, a hétfős autó típusokat elnézve ez nem is a magyar gazdaságot pörgeti, hanem a németet, a portugált, a csehet, a spanyolt… úgy általában az Európai Unióét. Rájuk fért már egy magyar adófizetői stimulus, legalább visszaadunk egy kicsit abból a sok EU pénzből.

Szóval, úgy tűnik, már megint elrepült fölöttem a sültgalamb, és továbbra is be kell érnem a havi 100 ezer forint adókedvezményemmel. Apropó, összehasonlításképpen, 10 millió forint kamatmentes, szabadfelhasználású hitel, ha egy alapkezelő kapja, akkor nagyjából havi 33 ezer forint jövedelmet** jelent.
Félek, ha nem egy alapkezelő kapja, akkor egy jó autót, vagy egy szobával többet, és ha esetleg nem jönnek azok a gyerekek, akkor jó nagy jövőbeli terhet.

Ez a cikk véletlenül sem akar a program mélyreható elemzése lenni, pláne, mivel még fogalmunk sincs a részletekről. Biztos vagyok benne, hogy sokan örülnek majd, mert most húsz évesek, amúgy is akartak gyerekeket és vidéken most egy házat is kapnak hozzá. Hiszen mi más ösztönözhetné őket, mint a pénz? Ahogy ebből a Spéder Zsolt interjúból kiderül, bármi más. 2016-ig, a gazdagabb rétegeknek kedvező családtámogató intézkedések (ld. CSOK, családi adókedvezmény) ebben a rétegben nem jártak a termékenységi ráta növekedésével. Ami javulást mégis láttunk, az a legalacsonyabb végzettségűek és a legfiatalabbak körében ment végbe. Pedig őket senki nem ösztönözte. De a fejlett világ tapasztalata is az, hogy minél gazdagabb az ember, annál kevésbé akar gyerekkel bíbelődni. Szerencsére ez a globális és több évtizedes demográfiai trend hamarosan meg lesz fordítva.
Csak új autó kérdése.
Furcsa, hogy erre máshol nem jöttek rá.



*A különbség egy új autó támogatással csökkentett és egy két-három éves autó ára között, ha hibrid árkategóriában gondolkozom

**10 millió forint 4% kamatozású 5 éves magyar állampapírba fektetve havonta ennyit hoz, ha nincs további gyerek

Vagyis íme egy "újabb" program, amiről címszavakban elmondhatjuk:

  • a politikusok meghirdetik, az adófizetők meg fizetik*
  • a kormány családtámogatást harsog - valójában mind a családi adó-kedvezmény, mind a CSOK, mind az új csomag elemei a vagyonosabb rétegek számára adnak jelentősebb segítséget
  • családtámogatásról szónokolnak, miközben valószínűleg itt sincs másról szó, mint "személyre szabott jogalkotásról" - egy újabb csapot nyitottak a költségvetésben, amelyen keresztül a közvagyon "elveszíti közpénz-jellegét"...

Félreértés ne essék!
Egyetértek a gyermeket nevelők támogatásával! Csak épp ez valójában nem az. És ennél sokkal ésszerűbb módokat mondhat bárki, aki kicsit is megerőlteti az agyát.

A teljesség igénye nélkül, inkább csak ötletelés jelleggel:

  • a támogatási rendszer átalakítása 3 gyermekig progresszív, felette degresszív tendenciában ("megélhetési gyermekvállalás" visszaszorítása)
  • a támogatások szociális- és nevelési-oktatási feltételek teljesítéséhez kötése (emberhez méltó, és egyenlő esélyeket biztosító élethez való jog - a támogatások felhasználásának kontrollja) - a jelenlegi (impotens) rendszer átdolgozása
  • szülői felelősség kialakítása, ismeretek átadása az alapoktatás kereteiben - gyermekpszichológiai- és nevelési ismeretek, párkapcsolati pszichológiai- és kommunikációs ismeretek, hétköznapi szülői ismeretek (nevetségesen hangzik, de...)
  • szakmai támogatási rendszer kialakítása / megfelelő finanszírozása, amely segíti a "kezdő szülők" boldogulását a gyermeknevelésben (védőnői hálózat, pedagógusok, pszichológusok rendszerbe integrálásával)
  • részmunkaidős álláshelyek kialakításának ösztönzése a versenyszférában, megfelelő foglalkoztatási struktúra kialakítása a közszférában.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése