2019. február 11., hétfő

"Pénzügyi iránytű" - a 3. "tutivesztes" stratégia



Forgolódik bennem egy téma, de nem igazán érzem, hogyan tudom beilleszteni a blog tematikájába. Többször érintettem már, ám tény, hogy nem kifejezetten pénzügyi kötődésű - illetve áttételesen persze az, de...
Belevágok - Ti meg majd eldöntitek, "milyen lett"...



Többször emlegettem már itt is, és mindig hangsúlyozom élőben is, mennyire fontos a tervezés.

Aki nem tudja, hová tart, biztosan odaér.

Ahhoz, hogy az életünkön változtatni tudjunk, hogy fejlődjünk anyagiakban (is), a külső, látható dolgokban, két úton járhatunk:

1. Dolgozhatunk többet

Mindig lehet fokozni a fordulatszámot. Persze nem a végtelenségig - előbb utóbb összeomlik a világunk -, vagy az egészségünk adja fel, vagy a kapcsolataink sínylik meg.
Kezdetben mégis több lesz az eredménye, és ez ideig-óráig kielégítheti a vágyunk.


2. Szentelhetünk időt-energiát a változásnak

Kedves barátom fogalmazásában ez kissé "öko-ezo-bio-spiri-megközelítésnek" hathat, mégis - vele is - közös tapasztalatunk, hogy a külső változások (is) belül születnek meg.
Talán a nulladik pont felismerni, mit szeretnénk másképp megélni, mint eddig.



Elsőre gondolhatná bárki, hogy elgurult a pirula - "na most olvastam ezt a blogot utoljára" -, jön ez a fószer a racionalitás világában ezzel az ezo-maszlaggal, személyiségfejlődés, meg ilyenek...

Mielőtt "rám vágod az ajtót", azért érdemes lehet elgondolkodnod, Te mit szeretnél változtatni az életeden... :)
Mi segítene boldogabban megélni a napjaid?

(Szó szerint undorodom a poénosnak szánt(?), de álszentre sikerült "jobb egy BMW-ben sírni"-viccektől - véletlenül se higgye senki, hogy errefelé tart a gondolat!)


Hogy könnyebben érts, mondok példát:

Én pl. szeretem a hajnalt. A nap elejét. A reggelt. A reggelit. :)
Nem szeretem, mikor rohanva kell elindulni. Mikor már délelőtt 9-nél járunk, mire először van időm egy nyugodt, szemlélődő gondolatra.

Nem egy tipikus anyagi cél, ugye...?
Pedig - lehetséges hozzávalók:

  • szabad idő - megfelelő munkakör / kellően rugalmas munkaidő
  • egy terasz / veranda - a napfelkeltékhez, reggelihez
  • stresszmentes hangulat - megfelelő munkakör, munkahelyi légkör
  • tudatosság - tudatossá válás, megfelelő humán környezet, szabad idő / szabad választás (amit ennek megteremtésére fordíthatok / a környezetemben lévő emberek közötti szabad választás)
  • önmegvalósítás

Nem mennék a klisék irányába azzal, hogy elintézem ennyivel: "Mi kell ezekhez? Pénz..."

Tény, hogy a szabadidőnk az a része az időnknek, amit nem kell az önfenntartás érdekében munkával töltenünk - az életidőnkön belüli aránya pedig a munkával töltött idő hatékonyságával arányos / az önfenntartáshoz szükséges energiával fordítottan arányos.

Vagyis egységnyi idő alatt több pénzért értékesítve a tudásom elérhetem, hogy kevesebb idő alatt termeljem meg, amennyi kell.
Illetve a megélhetésemhez szükséges anyagiak csökkentésével (kevesebbet költök ugyanannyiból) ugyancsak kevesebb szükséges munkaórához jutunk.

Az elsőhöz éppen ez az "ezo-idő" kellhet. Hogy felismerd, hogyan tudod hatékonyabbá tenni a munkaidőd a Te szempontodból. (Pl. odaállsz a főnököd elé a régóta halogatott fizetésemelés ügyében...)
Másik hozzávaló lehet a megfelelő képzés - aminek már van anyagi vonzata (nem csak a képzés díja, hanem a ráfordított idő "munkaidő-értéke" is).

A másodikra tipikus példa az ingatlanberuházások területe - a szigetelések, a passzívház-szemlélet elemei, stb. Egyértelműen igényelnek anyagi ráfordítást.

A terasz - hát ugye... Ha kerteset kell bérelnem, vagy vennem, hogy meglegyen, az anyagiak ismét evidens összetevők.

A stresszmentes hangulat alapja, hogy "a bevétel/kiadás-mérleg egyenlege csak pozitív lehet" - és hogy az életidőm nagyobbik részében mit és hogyan csinálok.

Ha elég hatékony vagyok a munkaidőmben, akkor kevesebb időt elég dolgoznom, többen tudok "lazulni" - élni.
Ha olyan munkát keresek magamnak, amivel tudok azonosulni, amiben jó vagyok, amiben fejlődhetek - azzal válok hatékonyabbá, akkor a munkaidőmben sem gyülemlik majd bennem stressz.

A tudatossá válás, a környezetem megválasztása, mit szeretek/mit nem, stb. - a választás jogának gyakorlása.

Az anyagi függetlenség (megfelelő mértékű és megfelelően strukturált anyagi háttér) egy folyamat eredménye. A tudatos cselekvés folyamatáé. És a választás jogának fenntartásához (hogy ne kényszerpályákon mozogj) egy erős alap.
Ehhez pedig a megtakarítói-/befektetői szemlélet fog elvezetni.

Önmegvalósítás.
Talán a legösszetettebb fogalom a listán - nem is megyek bele a fejtegetésébe. Mindenkinek mást jelent.
Abban talán egyetérthetünk, ha úgy fogalmazunk: "az értékrendemnek, az álmaimnak, a meggyőződéseimnek, a céljaimnak a megfogalmazása, és az ezek által kijelölt életút megvalósítása".
Számomra például a békés, nyugodtan megélt hajnalok, a verandán elköltött reggelikkel az önmegvalósításom elemei.

A hivatásom megtalálása, a maximalizmusom kiélése a szakmai igényesség terén, a törekvésem, hogy a munka- és szabadidőmmel is minél hasznosabbá váljak a környezetemnek - ezek mind részei. És amíg ide eljutottam, annak is volt anyagi vonzata bőven. (Amíg tanulsz, nem/kevesebbet dolgozol, hibázol, stb.)


A statisztikáim azt mutatják, hogy az anyagi fejlődés ezen a második úton járva jelentősebb.
Nem gyorsabb, de tartósabb.
Nem gyorsabb, de több örömöt adott útközben, és ad ma is*.
(*Kíváncsiaknak - korábban próbáltam az első utat is.)


A 3. tutivesztes stratégia:



Válaszd meggyőződésedül, hogy a boldogtalanságod oka a pénzhiány!
Dolgozz többet! Tűzz ki célul több pénzt - és a csalódást az út végén borítékolhatod magadnak!










3. Harmadik Tanács Neked - ha még nem vagy százmilliomos, és "okosabban" csinálnád:

Tekintsd annak a pénzt, ami: eszköznek!


Eszköz a céljaid, a boldogságod eléréséhez.
Mindig úgy nézz rá, mint az életed idejére! Jobb kocsit akarsz? Nagyobb házat?
Vizsgáld meg, vajon valóban boldogabbá tesznek-e majd ezek, ha megveszed őket - és vajon érnek-e annyi munkával töltött órát, amennyi idő alatt megtermelted az árukat...?
A "pénzügyi iránytű" arra forog, amerre a mágnesesség - a valódi vágyad fordítja.


Minél közelebb vagy "önmagadhoz", minél inkább azt az életet éled, ami "Te vagy", az energiáid annál jobban hasznosulnak. Ennek lesz a következménye az anyagiak változása. Kezdetben a feltételek megteremtése, elindulni a hozzájuk vezető úton, a Te felelősséged. Elkezdeni építeni az anyagi stabilitást "idekint", és építeni "odabenn" a megfelelő környezetet.
És meglátod - a belső gyarapodás hozza majd magával a külső, az anyagi gyarapodást is.



(folyt.köv.)




(Hogy miért van helye ebben a blogban ezeknek a gondolatoknak, most már talán jobban érthető. Az én hivatásom segíteni rátalálni az utadra azáltal, hogy a "külső" fejlődéshez stratégiát és eszközöket választani segítek. Hogy megmutatom, képes vagy lépéseket tenni. Az "egyszerűbb" lépésekben segíthetlek. És bár a munka nagyja Rád vár, biztathatlak: nem leszel egyedül!)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése