2023. június 8., csütörtök

Kamatadó-emelés - avagy fizess, tinó!

 

205/2023 (V.31.) kormányrendelete 3.§.


Pártunk és kormányunk szerint gazdaságunk olyan jól teljesít, hogy a költségvetésen tátongó lyukak befoltozására mindenkitől kicsit többet kell beszedni. Kicsit többet a biztosítóktól, kicsit többet a kiskereskedelmi láncoktól, kicsit többet a bankoktól, és kicsit többet - Tőled. Meg tőlem.
Meg a szomszédtól.

Persze, ha a gyerekednek takarítasz meg, akkor végeredményben már a gyerekedet is adóztatják ezzel.
(Ha netán rebellis, kapitalista, nyugatbarát, sorosbérenc, brüsszeliánus mivoltod ékes bizonyítékaként diákhitel helyett erődön felül igyekeznél támogatni, hogy legyen miből tandíjat fizetnie, vagy nekiindulnia az életben.)

Tudom, tudom. Nem kellene politizálnom - csak hát, a körülmények...


Lényeg a lényeg - aki eddig halogatott valamilyen megtakarítási célt - "majd, mikor lejár a hitelem", "majd, ha megvettem az autót", "majd a felújítás után", stb. - azoknak ÉBRESZTŐ!

A rendelet minden 2023.07.01. után létrejött lekötést, befektetést, megtakarítást (illetve az azokon elért nyereséget) +13% szocho-val sújt (a 15% kamatadón felül (szőrözősök kedvéért SZJA)) - persze kivéve a magyar államkasszát finanszírozó állampapírokat, és a direkt részvénybefektetéseket.

(Komolyabb fejtegetés nélkül, mintegy költői kérdésként teszem fel: vajon miért tesz meg mindent a kormány, hogy megvetesse az állampapírokat mindenkivel...? Még a csúnya, ördögi bankok is felezhetik a különadójukat, hogyha meghatározott összegben legalább állampapírokat vásárolnak (adnak el az ügyfeleiknek)...)

A számok embereinek egy kis matek:

Rájövök, így 35-40 felé, hogy talán kéne nyugdíjra félretenni - mégis ott az a 20% SZJA-visszatérítés...

A jövedelmem legyen nettó 400 000 Ft/hó, ebből 25 000 Ft-ot teszek majd félre (combos 6,3%-át).
Ingadozó inflációt (30-4% között), és változó hozamot (4-14% között) feltételezve, éves 5%-os értékkövetéssel becsülve, és feltételezve a max. SZJA-visszatérítésre való jogosultságot, 65 éves koromra a becslés szerint kb. 19 milla jön össze (ami havi 400-as nyugdíjat kb. 3 egész évre fedez majd, ha az életszínvonalam megtartása a célom).

Ha ezt majd 07.01. után indítom el, akkor "pont" (kb.) 660 000 Ft-tal lesz kevesebb, mintha 22 nappal hamarabb indulna a szerződésem...

Ennyit vár el tőlem az állam, hogy nemzeti érzelmű polgárként, önként és vidám mosollyal az arcomon - legközelebb is rájuk szavazva - becsengessek nekik.

Kell a zsé, na, hiszen Vodafont kell venni, meg Csepel felé sincs még kész a stadion, és a tanáraink fizetését sem utalja Brüsszel, meg hát a gáz is drágább nekünk a baráti oroszoktól, mint bárki másnak jelenleg a piacon.

Bocs - abbahagytam.


Érthető?

Ha a gyerekednek akartál, de eddig nem...

Ha a hiteled kifizetésére akartál, de eddig nem...

Ha a nyugdíjadra még nem indítottad el...

Ha a leendő nyugdíjalapodat jelentő, kiadásra szánt ingatlanodra akartál, de még nem...


...kezdtél el félretenni...

MOST kezdd el!

"Vacak" (ma már nem számít soknak a mai fizetésekhez képest - nem bántásból mondom) 25 eFt/hó megtakarításon ~660 bukó - vagy: 

- ennyivel több a gyerekednek, 

- ennyivel hamarabb szabadulsz a hiteledből

- ennyivel több a keret a gyémánt-nászutatokra, stb...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése